Bewindvoering bij 12 Volt

Bewindvoering en aanmelding

Beschermingsbewind heeft als doel om de bezittingen van de betrokkene te beschermen tegen misbruik, of onkunde van diegene of anderen. De beschermingsbewindvoerder is verantwoordelijk voor een goed beheer van financiën. Als beschermingsbewindvoerder zijn we er voor de cliënt en niet voor de eventuele schuldeisers.


Beschermingsbewind is er voor mensen die (tijdelijk) hun financiële zaken niet zelf kunnen regelen. Het kan worden ingesteld als de lichamelijke of geestelijke toestand van de betrokkene daar aanleiding toe geeft, maar kan ook worden ingesteld bij overmatig geld uitgeven of bij problematische schulden. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een psychiatrische aandoening, een verslaving of dementie. Beschermingsbewind zegt dus niets over het vermogen van mensen, maar het onvermogen om dit goed te beheren.


U kunt vrijwillig onder bewind komen te staan, maar ook verplicht. In beide gevallen lopen deze verzoeken via de rechter. Dit verzoek hoeft u niet zelf in te dienen. Wij helpen u hierbij door middel van een gratis intakegesprek. In dit gesprek bespreken we uw persoonlijke situatie en behoeften en vertellen wij u meer over bewindvoering en onze werkwijze. Op basis daarvan wordt, indien u kiest voor bewindvoering, een persoonlijk plan van aanpak gemaakt en dienen wij uw verzoek in bij de rechtbank. Nadat de Kantonrechter het verzoek heeft bestudeerd worden we uitgenodigd voor de zitting en gaan we samen met u naar de rechtbank. 


Wanneer de rechter u onder bewind heeft gezet, wordt u handelingsonbevoegd over uw financiën en vermogen. Dit neemt uw bewindvoerder van u over. Wanneer u grote uitgaven wilt doen, kan dit alleen met goedkeuring van uw bewindvoerder. Al uw inkomsten, vaste lasten en leefgeld lopen via de beheerrekening, welke door uw bewindvoerder worden beheerd. Voor de kleinere uitgaven, zoals boodschappen, krijgt u een leefgeldrekening met een eigen bankpas. Op deze rekening wordt (bijvoorbeeld) wekelijks een bedrag gestort door uw bewindvoerder, zodat u zelf uw boodschappen en dergelijke nog gewoon kunt blijven doen. Wij regelen ook de praktische zaken, zoals het verzorgen van de belastingaangifte en bijvoorbeeld het aanvragen van bijstand, huurtoeslag of zorgtoeslag.


Bekijk hier een video met meer informatie over bewindvoering:


Tarieven

De tarieven zijn voor iedere bewindvoerder hetzelfde en worden jaarlijks bepaald door de overheid in de Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren. Onderstaand zijn de tarieven voor 2024 (inclusief 21% BTW).​​ In veel gevallen kan een volledige of gedeeltelijke tegemoetkoming in deze kosten worden verkregen via de bijzondere bijstand van uw gemeente. Dit is afhankelijk van uw inkomen en vermogen. Deze bijzondere bijstand vragen wij voor u aan. 


De tarieven zijn gebaseerd op 17 werkzame uren per jaar voor standaard beschermingsbewind en 22 werkzame uren per jaar voor problematische schulden. Indien er meer werkzaamheden moeten worden verricht boven dit aantal uren, moet de bewindvoerder eerst vooraf toestemming vragen aan de Kantonrechter om dit in rekening te mogen brengen. Dit wordt tevens in overleg met u gedaan. Naast onderstaande tarieven dient er bij de aanvraag van beschermingsbewind ook €86 aan griffiekosten betaald te worden aan de rechtbank. Ook hier is een tegemoetkoming via bijzondere bijstand wellicht mogelijk. Daarnaast zijn de eenmalige en periodieke bankkosten voor uw eigen rekening.